5 beveiligingscamera termen en hun betekenis

Tijdens het orienteren voor een beveiligingscamera set kunt u termen tegen waar u waarschijnlijk nog nooit van heeft gehoord. Het welbekende “vak jargon” Wij zochten ze op en leggen ze uit.

 1. PoE ofwel power over ethernet.
  Misschien wel de meest voorkomende en belangrijkste term. PoE is de afkorting van Power over Ethernet. Simpel gezegd; de voeding van de camera (12v) gaat door de utp kabel. Dit is dezelfde UTP kabel waar ook de data (het beeld) doorheen gaat. Het grote voordeel hiervan is dat u slechts 1 kabel hoeft aan te leggen tussen de camera en recorder. Als u zelf een set samenstelt en gebruik wilt maken van PoE, let er dan op dat zowel de camera als de NVR PoE ondersteunen! meer informatie over PoE
 2. MP , MPX of Megapixel
  Een Megapixel, iedereen heeft deze term wel eens gehoord. En vaak wordt gedacht meer = beter! Echter zijn het niet alleen de megapixels die er toe doen. Een Megapixel staat gelijkt aan 1 miljoen pixels. Met het aantal MP wordt de resolutie aangegeven die de beeldsensor aankan. Om het aantal pixels te weten te komen moet je het aantal horizontale lijnen met het aantal verticale lijnen van een digitale foto met elkaar vermenigvuldigen. Een beveiligingscamera met bijvoorbeeld 2560 x 1920 staat gelijk aan 5 Megapixel.
 3. Bullet camera.
  Een bullet camera is een type camera die zijn naam ontleent aan de vorm van de behuizing. De langwerpige “bullet” (kogelvormige) behuizing verteld verder niets over de kwaliteit maar brengt wel enkele voor en nadelen met zich mee.
  De voordelen van een bullet camera zijn dat deze camera vaak groot en opvallend is en daarmee een afschrikkende werking heeft, eenvoudig te verstellen is door de draaibare voet. Zowel op de wand als plafond te monteren is. en door het kleine afdakje boven de lens minder last heeft van regen en zonneschijn.
 4. Dome camera
  Net als een bullet ontleent de dome camera zijn naam de vorm van de behuizing. De dome camera heeft als voordelen dat de camera vaak klein en compact is. Deze camera’s zijn makkelijk te draaien en worden zowel buiten als binnen gebruikt. Door de ronde behuizing is minder makkelijk te zijn welke kan de camera exact opkijkt.
 5. PTZ
  De term PTZ staat voor Pan Tilt Zoom. Letterlijk Pan = “hellen” Tilt = Draaien en Zoom = in en uit zommen.
  Een PTZ camera is dus kort gezegd een bestuurbare camera welke over 3 assen kan bewegen, horizontaal, verticaal en in/uit zoomen. In de volksmond staat de PTZ ip camera dan ook wel beter bekend als een bestuurbare camera.

12secure.nlĀ  | Bewakingscamera's voor ondernemers & particulieren